0
Winkelwagen

Hout modelbouw

Hout modelbouw

Of je nu een beginner of een gevorderde modelbouwer bent. De houten modelbouw is en blijft een fantastische hobby. Die nooit zal vervelen en waar je altijd blijft leren. Je hoeft gelukkig als beginner niet een hele grote investering te doen om te beginnen in deze hobby. De meeste gereedschap heb je misschien al in huis en bij ieder project die je afrond blijft er materiaal over voor de volgende project.
 

Dit lees je in deze blog

Hout daar draait alles om
Lijm om alles bij elkaar te houten
Welk gereedschap
Mooi einde

 

Hout daar draait alles om

De belangrijks onderdeel van onze hobby is natuurlijk hout. Als je een bouwpakket koopt zit de hout er al bij in. In vorm van houten latjes. Koop je liever geen bouwpakket kun je ook scratch bouwen dit is wel moeilijker. Het voordeel is dat je je eigen houtsoort kunt uitkiezen. Koop dan wel altijd extra hout voor je bouwproject. Je kunt voor je hout naar je bouwmarkt, modelbouwwinkel of houthandel. Via de modelbouwwinkel hoef je het hout niet meer te zagen maar je zit wel vast aan bestaande afmetingen. Het meest gebruikte houtsoorten zijn Noten, Mahonie, Abachi en Tanganica. Speciale houtensoorten zijn peren en kersen. De standaard lengte is bij de modelbouwwinkels 100 cm. Maar naast houten latjes kun je ook massief houten plankjes kopen. Deze gebruik ik zelf om poppenhuis meubels mee te maken. Maar zijn ook goed te gebruiken als je boerenwagens of een ander houten bouw project hebt waar houten latjes minder mooi zijn. Bij houten plankjes zie je vooral Noten, Mahonie, Balsa, Peren en Dibetou veel.
 

Lijm om alles bij aan elkaar te houden

De meest gebruikte lijmen in de houtbouw zijn secondelijm en natuurlijk houtlijm. Houtlijm droogt transparant op zal het hout snel aan elkaar monteren. Nadeel van houtlijm is als je de restjes houtlijm niet verwijderen dat dit zichtbaar is als je je houten model gaat blank aflakken. Secondelijm droogt snel wat ook een nadeel kan zijn. Maar gebruik niet te veel secondelijm het laat witte vlekken na op je model. Er zijn nog meer lijmen zoals contactlijm of alleslijm welke lijm je ook gebruikt zorg dat je netjes werk zodat je niet bij de afwerking achter komt dat er nog lijmresten zichtbaar zijn en je weer helemaal over nieuw moet schuren.
 

Welk gereedschap

Als je een beginner bent moet je niet te veel gereedschap aanschaffen. Het meeste gereedschap heb je vast al wel thuis. Zoals een kleine hamer, hobby mes, liniaal en schuurpapier. Wat wel handig is om aan te schaffen zijn speciale houtklemmen en vijlen set voor modelbouw die zijn kleiner dan die in de bouwmarkt zijn te koop. Je kunt je gereedschap kopen in de bouwmark, modelbouw speciaalzaak. Zelf heb ik een mix tussen bouwmarkt en modelbouw speciaalzaak. En je gereedschap hoef niet duur te zijn kijk eens bij je plaatselijke bouwmark in de 5,- euro bak daar zit vaak wel is handig tussen.
 

Mooi einde

Als je model klaar is en helemaal geschuurd moet die natuurlijk beschermd worden door lak of verf.
De meeste modellen worden afgewerkt met blanke lak hierin heb je vele merken. welke je ook kiest kijk goed naar de eigenschappen die de blanke lak heeft wil je je model in de woonkamer zetten waar veel zon is kies dan voor een lak met UV bescherming. Maar je kunt ook je model in de originele verf zetten. Dan kun je kiezen uit terpentine en waterverf. Zelf gebruik ik waterverf van het merk Vallejo. Maar let wel op waterverf droogt mat op dus je zult moeten lakken voor goede bescherming dan kan je kiezen zijdeglans of hoogglans. Met terpentine verf is aflakken meestal niet nodig. Maar ventileer je hobby kamer wel goed. Heb je model geverfd of afgelakt dan komt het mooiste onderdeel een plekje uit zoeken waar je kunt pronken met je model.
 
    01-11-2023 10:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.