Styrodur is het ideale materiaal voor het bouwen van een lichtgewicht diorama. Een ander groot voordeel is dat styrodur zijn vorm behoudt. Alles wat je erin graveert, zoals een bakstenen patroon of een klinkerweg, blijft permanent zichtbaar.
Dit blog gaat over:
Wat is styrodur Werken met styrodur Afronden van je project
Wat is styrodur
Styrodur bestaat uit geëxtrudeerd polystyreen, wat zorgt voor een hoge druksterkte en een gesloten celstructuur. Dit betekent technisch gezien dat het materiaal goed isoleert. In de modelbouw profiteren we vooral van de hoge druksterkte. Hierdoor kunnen we de gewenste motieven en structuren aanbrengen, zoals hout, steen of beton. De styrodurplaten die we gebruiken zijn antracietkleurig, meten 60 bij 33 cm en zijn beschikbaar in diverse diktes.
Werken met styrodur
Werken met styrodur vereist niet veel materiaal. Je hebt een liniaal en een scherp hobbymes nodig, evenals een gereedschap om de gesneden lijnen te benadrukken. Ik gebruik hiervoor een restant van een houten latje, waarvan ik het uiteinde onder een hoek van 45 graden zaag. Wanneer je begint met je model en een bakstenen structuur wilt nabootsen, zorg er dan voor dat je altijd met een hobbymes de vorm van de bakstenen insnijdt. Als je dit niet doet, kan je de plaat beschadigen. Snijd ook niet te diep, anders snijd je door de styrodur heen. Nadat de lijnen zijn aangebracht, gebruik je het houten latje om de vormen te accentueren, zodat de bakstenen er beter uitspringen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de bakstenen er beschadigd uit te laten zien. Gebruik hetzelfde latje en druk het willekeurig in de stenen, of maak met een satéprikker kogelgaten na. Styrodur biedt veel mogelijkheden om je creativiteit te uiten. Wanneer je de perfecte muur hebt gereconstrueerd, kun je je model met verf afwerken.
Afronden van je project
Voor styrodur is het aan te raden om een primer op waterbasis te gebruiken. Ik gebruik zelf soms een primer op terpentinebasis om een muur of straat een extra verweerd uiterlijk te geven. Echter, wees voorzichtig met terpentineprimer; als je er te veel van op je constructie spuit, kan het de styrodur oplossen. Nadat de primer goed is uitgehard, kun je het model met elke soort verf op waterbasis schilderen. Vervolgens kun je dry brushen of andere technieken toepassen om het model er nog realistischer uit te laten zien. Met Styrodur kun je eindeloos bouwen.