Styrodur

Styrodur

Styrodur is de ideale materiaal als je een diorama wilt bouwen die licht van gewicht is. Een ander groot voordeel is dat de styrodur vormvast is. Alles wat je in graveert blijft er in staan. Zoals een bakstenen motief of klinkerweg.

 

Dit blog gaat over:

Wat is styrodur
Werken met styrodur
Afronden van je project


 

Wat is styrodur

Styrodur is gemaakt van geëxtrudeerd polystyreen. Dit geeft een hoge druksterkte en een gesloten celstructuur. Dit is de technische kant wat het wil zeggen dat het goed isoleert. daar hebben met de styrodur in de modelbouw niet zoveel aan maar wel aan de hoge druksterkte. Hiermee kunnen we binnen de modelbouw de motieven en structuren aan brengen die we zo graag willen zoals hout, steen of beton. De styrodur platen die we gebruiken zijn antraciet van kleur en hebben een afmeting van 60 bij 33 cm. En zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.
 

Werken met styrodur

Om met styrodur te werken heb je niet veel materiaal nodig. Je hebt een liniaal, scherpe hobby mes nodig. En een tool waarmee je de gesneden lijnen kunt aanzetten. Zelf gebruik ik hiervoor een rest houten latje waarbij ik de uiteinde op 45 graden zaag. Als je dan wilt beginnen met je model en je wilt een bakstenen structuur namaken denk er wel om dat je altijd met een hobby mes lijntje moet snijden in de vorm van de bakstenen. Doet je dit niet dat zal je plaat beschadigen en snij ook niet te hard want je zal dan dwars door de styrodur heen snijden. Als de lijntje erop staan ga je met het houten latje de vormen accentueren. “zodat de bakstenen beter uit komen”. Hierna heb je de keuze om de bakstenen eruit te laten zien of ze beschadigt zijn. Pak het zelfde latje en druk kris kras het latje in de stenen. Of maak met een saté prikker kogel gaten na. Met de styrodur heb je veel mogelijkheden om je fantasie uit te drukken. Als je de perfecte muur hebt nagebouwd kunt je met verf je model afronden.
 

Afronden van je project

De styrodur kun je het beste een primer gebruiken op waterbasis. Zelf gebruik ik soms een primer op terpentine basis om de muur of straat extra verweerd eruit te laten zien. Maar pas op met de terpentine primer als je te veel op je bouwwerk spuit heb je grote kans dat het de styrodur helemaal oplost. Als de prime goed is uitgehard kun je met alle soorten waterbasis verven het model verven. Na het verven kun je het model dry brushen of andere technieken gebruiken om het nog realistische eruit te laten zien. Met Styrodur zijn er geen grenzen wat je kunt bouwen.
 
  Hendrik Kruit     17-04-2024 11:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.